Δελτίο Τύπου - Αθήνα, 8 Ιουνίου 2005

Θέμα: Διεθνές Συνέδριο του ΔΙΕΓΠ με θέμα την Ελληνική Παιδεία και τις Κλασσικές Αξίες


Στις 2-4 Ιουνίου 2005 το Διεθνές Ίδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό (ΔΙΕΓΠ) πραγματοποίησε στο Ζάππειο Μέγαρο το τρίτο διεθνές συνέδριο με θέμα: "Ελληνική Παιδεία και Κλασσικές Αξίες-Πρότυπα για τη Σύγχρονη Πολιτική και Οικονομική Δραστηριότητα" με την επιμέλεια της iForce Επικοινωνίες. Στο συνέδριο παρευρέθησαν προσωπικότητες από την Ακαδημαϊκή, Πολιτική, Επιχειρηματική και Δημοσιογραφική Κοινότητα της Ελλάδας και του εξωτερικού για να συζητήσουν για τα οφέλη της Ελληνικής Παιδείας στις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές δομές. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Συγγελίδη, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, της Εγνατίας Τράπεζας, πλήθος άλλων χορηγών και υποστηρικτών, με την χορηγία επικοινωνίας της ΕΡΤ και την επιμέλεια της iForce Επικοινωνίες.

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήριος τελετή με δεξίωση στο Περιστύλιο του Ζαππείου στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, η Αν. Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλία, ο Αντιδήμαρχος Αθηνών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Συγγελίδη Δρ. Διονύσιος Κούτρας, ο Πρόεδρος του ΔΙΕΓΠ Καθηγητής Χρήστος Τσόκος και ο Πρόεδρος του ΔΙΕΓΠ-Ελληνικό Κέντρο καθηγητής Εμμανουήλ Μπεχράκης.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Υπουργού Τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλου, της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττας Γιαννάκου και της Ειδικής Γραμματέως Παιδείας Ομογενών Ισμήνης Κριάρη-Κατράνη. Κύριοι ομιλητές στο πρώτο πάνελ ήταν ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης με θέμα «Η Ελληνική Γλώσσα ως βάση της διανοητικής δημιουργικότητας», ο καθηγητής Peter Euben με θέμα « Εμπλέκοντας τον Ελληνισμό: Η πολιτική Εκπαίδευση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας». Συντονιστές ήταν ο καθ. Χρήστος Τσόκος, Πρόεδρος ΔΙΕΓΠ και ο καθ. Ιπποκράτης Κάντζιος. Στο δεύτερο πάνελ οι κύριοι ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας με θέμα «Ελληνική Φιλοσοφία και Σύγχρονη Οικονομική Επιστήμη» ο οποίος παρουσίασε και το σχετικό βιβλίο που έχει συγγράψει, ο έγκριτος νομικός κ. Emmanuel Rouvelas με θέμα «Αρχαία Ελλάδα και Σύγχρονη Επιχειρηματική Ηθική» και ο τ. Διοικητής της Εθνικής Τραπέζης κ. Δημήτριος Γερμίδης με θέμα «Η Ελλάς ως χορηγός αναπτυξιακής βοήθειας: η ανάγκη διαμόρφωσης μιας πολιτικής που να προωθεί και τα ελληνικά συμφέροντα». Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο κ. Δρακούλης Φουντουκάκος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ.

Στο γεύμα που ακολούθησε απηύθυναν χαιρετισμό ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Charles Ries και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Στο τρίτο πάνελ ομιλιών συμμετείχαν ο Εμμανουήλ Ρούκουνας Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Ελληνική Παιδεία Παράγοντας Διεθνούς Συναλλαγής», ο Δημήτρης Γλάρος Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας με θέμα «Η Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός στα Βαλκάνια», ο Λίνος Μπενάκης επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Η γλώσσα της Φιλοσοφίας-Γλώσσα της Επιστήμης» και ο Παναγιώτης Μπεχράκης Αν. Καθηγητής Φυσιολογίας και Πρόεδρος Π.Σ.ΙΣΑ με θέμα «Ο όρκος του Ιπποκράτη στη σημερινή κοινωνία». Συντονιστής των ομιλιών ήταν ο καθηγητής Εμμανουήλ Μπεχράκης.

Στο τέταρτο πάνελ που αφορούσε την ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την Υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Αποστολής του ΔΙΕΓΠ στον Ελληνισμό ομιλητές ήταν ο Μανώλης Κοττάκης Δημοσιογράφος της Απογευματινής, ο Διαμαντής Σειτανίδης δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, ο Κωνσταντίνος Ζούλας δημοσιογράφος στη Καθημερινή και την ΕΡΤ και ο γνωστός παρουσιαστής και συγγραφέας Νίκος Αλλιάγας. Συντονιστής των ομιλιών ήταν ο Γιάννης Πολίτης Διευθυντής του Αθήνα 9,84FΜ και της εφημερίδας τα Νέα.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ομιλία της Renu Khator Πρύτανη, Αντιπροέδρου και Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και του John Bailey Πρόεδρου του Αμερικάνικου Κολεγίου Ελλάδος. Ομιλητές ήταν επίησης ο Robin Waterfield συγγραφέας με θέμα «Ο Ξενοφώντας και η Ελληνική Συνταγματική Θεωρία», ο Σταύρος Παπαμαρινόπουλος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Η Ευνοϊκή επίδραση του ελληνικού αλφαβήτου στον εγκέφαλο, η έκρηξη των αφηρημένων εννοιών και ο δυτικός πολιτισμός» και η Marilyn Rouvelas συγγραφέας. Το στρατηγικό σχέδιο του ΔΙΕΓΠ "ΔΙΕΓΠ: Χθες, Σήμερα, Αύριο " ανέπτυξαν οι κυριοι Χρηστος Τσόκος και δρ. Διονύσιος Κούτρας ενώ ο Dr. Ulysses J. Balis ανέπτυξε τα σχέδιο του ΔΙΕΓΠ μέσω του Ιντερνετ, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν και εισήγηση του κυρίου Δοκτωρος Γεωργίου Καραγιαννόπουλου από την Νέα Υόρκη. Το συνέδριο έκλεισε με ομιλία του κ. Νίκου Βασιλάτου, Προέδρου Γενικών Αρχείων Κράτους και Συντονιστή Τομέα Πολιτισμού Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής με θέμα "Η ιστορία και η πορεία της Ελληνικής Γλώσσας από την Μεταβυζαντινή Εποχή μέχρι σήμερα".

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των μελών του ΔΙΕΓΠ, καθηγητών, επιχειρηματιών και πολιτών με ενδιαφέρον στα πολιτιστικά θέματα ενώ στο τέλος του κάθε πάνελ υπήρξε συμετοχή όλων των συνέδρων με ερωτήσεις και συζήτηση.

Το Διεθνές Ίδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό (ΔΙΕΓΠ) είναι ένας μορφωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1992 από φιλέλληνες, Ακαδημαϊκούς και άλλους ενδιαφερομένους που επιδιώκουν να διατηρήσουν και να προαγάγουν τη σημαντική κληρονομιά της ελληνικής γλώσσας. Μεταξύ των μελών του συμπεριλαμβάνονται οι κύριοι Joseph Biden (US Senator), Michael Bilirakis, Michael S. Dukakis, Eugene Rossidis, Χρίστος Τσόκος (Πρόεδρος του ΔΙΕΓΠ), Διονύσιος Κούτρας (Πρόεδρος του Συνεδρίου) και ο Ulysses J. Balis (Πανεπιστήμιο Harvard). Το έργο του ΔΙΕΓΠ εστιάζει στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ίδρυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σημαντικό δε είναι και το ποσό των υποτροφιών που έχει απονείμει σε απόφοιτους ελληνικών πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές σπουδές καθώς επίσης η απονομή χρηματικών βραβείων σε απόφοιτους Κλασικών σπουδών (ετησίως απονέμει τρία χρηματικά βραβεία).

LINK: www.afglc.org

Το έμβλημα του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό (ΑΙΕΓΠ) είναι μια παράσταση από ένα κύπελλο των αρχών του 5ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στο Vulci της Τασκανίας και σήμερα ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο. Η σκηνή δείχνει τον δάσκαλο να ξεδιπλώνει την περγαμηνή στην οποία είναι γραμμένη επική ποίηση.


Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου "Fortune 500", διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική.
© 2005 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε:
  • iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
  • Tηλ: 210.339.2500-4

Αρχή Σελίδα